Menu Content/Inhalt
Home arrow Geef o/e glimlach
Oorsprong van de actie Afdrukken E-mail
vrijdag 27 juli 2007

McDonald’s wil overal ter wereld kinderen en hun families helpen. De “Ronald McDonald Huizen”, waar zieke kinderen en hun families worden opgevangen, zijn daar een goed voorbeeld van.
McDonald’s had op dit vlak echter nog niks ondernomen in België. Getrouw aan de filosofie van de onderneming beslisten McDonald’s Belgium en haar franchisenemers dan ook een eigen Belgisch project op poten te stellen.

Ronald McDonald Kinderfonds vzw
McDonald’s creëerde speciaal voor dit doel een vzw : het "Ronald McDonald Kinderfonds". De statuten werden op 18 oktober in het Staatsblad gepubliceerd. De vzw ontvangt alle giften en inkomsten die met de geldinzamelacties worden bijeengebracht.

Ze wilden dat het project een sociaal engagement reflecteerde. Na een grondige analyse werd zo "Geef om een glimlach" geboren. Dit project wil families met kinderen die worden geboren met een lip-, kaak- of gehemeltespleet financieel steunen en tevens de publieke opinie omtrent deze veelvoorkomende problematiek sensibiliseren.

Een lip-, kaak- of gehemeltespleet, ook wel schisis genoemd, is een aangeboren gelaatsafwijking die in België één van de meest voorkomende is met jaarlijks ongeveer 200 gevallen (of ongeveer 1 op 650 geboortes).

Tijdens het op punt stellen van dit project werkte McDonald’s nauw samen met gerenommeerde Belgische specialisten in dit domein : gespecialiseerde afdelingen uit verschillende Belgische ziekenhuizen en de twee erkende ouderverenigingen VAGA[1] en AFLAPA[2], die zich voor deze kinderen inzetten. " Geef om een glimlach " kan op hun volledige steun rekenen, waardoor McDonald’s Belgium voor lange termijn op hun medewerking kan tellen.

[1] Vereniging voor Aangeboren GelaatsAfwijkingen
[2] Association des Parents d’Enfants Nés avec une Fente Labio-Palatine