Menu Content/Inhalt
Home
Een Gezicht met een Toekomst Afdrukken E-mail

 
 Boek bestellen
 Over het boek...

Dagelijks worden kinderen geboren met een misvormd gelaat. Een Gezicht met een Toekomst doet ons, zonder belerend of betuttelend te willen zijn, op een opmerkelijke en soms zelfs grappige wijze nadenken over onze houding tegenover een mens met een “ongewoon” gezicht. Het boek bevat heel veel praktische informatie vooral op het gebied van de voeding, de school, de jeugdbeweging, de grootouders, vriendschappen, relaties en seksualiteit. Al of niet in teamverband buigen verscheidene specialisten zich over de afwijkingen vanaf de geboorte tot de volwassenheid van het kind. Vanuit iedere discipline wordt in het boek medisch-technische bijdragen geleverd met tekeningen en foto’s.

De samensteller van het boek, Mariette Vermeylen-Nuyts is sedert 1992 voorzitter en coördinator van de Vereniging voor Aangeboren Gelaatsafwijkingen, afgekort VAGA vzw.
De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin en is officieel erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, departement Welzijn en Gelijke Kansen.

Mariette is moeder van drie kinderen. Het middelste kind, An, werd in 1970 geboren met een duidelijk “ander” gezicht. Het feit was voor de dochter een heel moeilijk gegeven en uiteraard ook voor de moeder. Die ging op zoek naar informatie naar mogelijke behandelingen, die vooral de eerste jaren, onvindbaar bleken. Zij voelde zich als een kapitein op een schip waarvan zij de bemanning, de lading en de bestemming niet kende. Uiteindelijk werd in 1990 het gezicht van An ingrijpend veranderd.
Met haar persoonlijk relaas én de medewerking van honderden ouderparen, van jongeren en volwassenen met een gelaatsafwijking, tracht zij met dit boek een door taboes gevoed probleem in een duidelijk daglicht te stellen.

In 1997 werd aan Mariette, voor bewezen diensten aan haar lotgenoten, het ereteken Ridder in de Orde van Leopold II verleend door Zijne Majesteit Koning Albert II.

Dit boek is een belangrijke stap in de verwezenlijking van de dromen van een dynamische groep vrijwilligers.


Een Gezicht met een Toekomst
Omslagfoto Jens Peeters
297 blz. – 160 x 240 mm, 84 kleurfoto's
Prijs : € 22,00
Boek bestellen

 

 


Wat mensen vinden van het boek:
 • In een maatschappij die steeds meer gefixeerd is op het uiterlijk is dit boek over een ongewoon gelaat met een toekomst een boodschap van intermenselijke aandacht en betrokkenheid.
  Belgisch Tijdschrift voor Tandheelkunde.
 • Un guide qui s’adresse aux parents d’enfants présentant un visage « différent » mais aussi à celui qui, dans ces relations sociales, ne s’arrêtera pas l’apparence d’une jolie frimousse.
  Revue Belge de Médicine Dentaire.
 • Mariette Vermeylen-Nuyts bundelde in een boek haar eigen ervaringen, die van andere ouders en informatie vanuit medische hoek. Getuigenissen brengen dit boek tot leven en vertellen over de lange weg die ouders moeten gaan in het groei- en aanvaardingsproces van hun kind, henzelf en hun omgeving.
  De Artsenkrant
 • Dit boek is een absolute aanrader voor alle ouders die geconfronteerd worden met een kind met een gelaatsafwijking.
  De Huisarts
 • Een kind met een gelaatsafwijking is een gewoon kind.
  Straal – Informatieblad van de Christelijke Mutualiteit.
 • Buiten de beschrijvingen van de syndromen en mogelijke behandelingen van de afwijkingen komen evengoed minder bekende en ernstiger afwijkingen aan bod. Andere syndromen, zegt Vermeylen, maar dezelfde gevoelens.
  De Standaard – Het Nieuwsblad – De Gentenaar.
 • Moeder van een kind met een gelaatsafwijking legt ziel bloot in aangrijpend boek.
  Het Laatste Nieuws
 • Aangezichtsafwijkingen hebben een verleden en hebben een hoopvolle toekomst. Deze tijdlijn wordt mooi uitgetekend in een gids voor ouders van kinderen met een “ongewoon” gelaat.
  Trefpunt Krant – Sociologisch Instituut Katholieke Universiteit Leuven.
 • Een duidelijke gids met foto’s en tekeningen in kleur en een veelvoud aan praktische en medische informatie rond gelaatsafwijkingen.
  Kind en Gezin
 • Een merkwaardig boek.
  VRT-Koppen.