Menu Content/Inhalt
Home
de droom van Kaat Afdrukken E-mail

 
  Boek bestellen

Kaat is geboren met een gelaatsafwijking. Ze moet veel operaties ondergaan, maar toch groeit ze op als een vrolijk kind. Zo lang ze klein is, beseft ze nauwelijks dat ze er anders uitziet. Haar familie is immers gewoon aan haar uiterlijk.

Als Kaat groter wordt, ondervindt ze dat haar afwijking ook beperkingen met zich meebrengt en, wat erger is, maakt dat mensen haar vreemd aankijken. Dat is lastig en vaak ook triest. Maar Kaat is een vechter, ze leert keuzes maken, ze leert voor zichzelf opkomen.

In feite moet Kaat zoals elk mens leren omgaan met haar talenten en beperkingen. Ze heeft geen nood aan medelijden, maar aan steun en kennis. Ook wat dat betreft, is ze dus niet anders dan andere kinderen. Door haar positieve houding en kracht dwingt ze mensen voorbij te kijken aan haar afwijking en een meisje te zien dat haar dromen probeert waar te maken.

In België worden jaarlijks één op 600 kinderen geboren met een gelaatsafwijking. Elk jaar worden, zoals Kaat in het verhaal, 200 kinderen geboren met een lip-, kaak- en/of verhemeltespleet.

Een verhaal dat geschreven moest worden
Als moeder van een kind met een gelaatsafwijking las Mariette Vermeylen-Nuyts jarenlang stapels medische literatuur, ze wou antwoorden en oplossingen voor dit probleem vinden. Ze wist als geen ander dat ook kinderen nood hebben aan kennis en antwoorden. Omdat het probleem in kinderboeken niet aan bod kwam, besloot ze om er zelf een boek over te schrijven.

‘De droom van Kaat’ is een verhaal op maat van de kinderen, het thema is met veel zorg en empathie uitgewerkt. Het verhaal geeft aan hoe eenvoudig en vanzelfsprekend het kan zijn om kinderen en volwassenen te leren omgaan met een gezinslid of vriend met een aangeboren gelaatsafwijking.

De achtergrondinformatie, zowel op medisch als psychologisch gebied, is subtiel, maar genuanceerd in het verhaal verwerkt. Kinderen vanaf vijf jaar kunnen zich, ook als ze geen vergelijkbaar probleem hebben, inleven in de gevoelens van Kaat. Jonge lezers beleven met Kaat hoe je kunt omgaan met de teleurstelling die je voelt als je door een fysieke beperking je dromen niet zonder meer kunt waarmaken. Samen met Kaat leren ze dat je na een teleurstelling weer overeind kunt komen en oplossingen kunt zoeken om met je beperkingen om te gaan. 

De kracht van kennis
Aan het verhaal werd een informatief luik toegevoegd met tips voor therapeuten, hulpverleners, leerkrachten, vrienden, buren, de postbode, de dame aan de kassa in de supermarkt... De vele complexe aspecten van het probleem komen in heldere bewoordingen aan bod.

De illustraties van Ann De Bode vallen zeer in de smaak van kinderen. Zij slaagt er keer op keer in om de emoties en gedachten van de personages tot uitdrukking te laten komen in hun lichaamsexpressie. Jonge lezers voelen zich daardoor extra nauw bij het verhaal betrokken.

Met de steun van Blondé en BAI is ‘De droom van Kaat’ een luxueuze uitgave geworden. Een boek om te koesteren.

“de droom van Kaat” is een realisatie van de Vereniging voor Aangeboren Gelaatsafwijkingen, VAGA vzw.

Het boek is verkrijgbaar bij VAGA of de betere boekhandel en verdeeld bij Exhibitions International Leuven.

Hardback (reliëf), 240x200mm, 32p, luxe editie
Nederlands – Datum publicatie 15 Oktober 2006.
Boek bestellen