Menu Content/Inhalt
Home arrow Waarom VAGA?
Waarom VAGA? Afdrukken E-mail

Iedereen kan geboren worden met een “ongewoon” gezicht.
Een kind kan geboren worden met een aandoening die het gezicht een ongewone vorm geeft. Dat kan een lip, kaak – en/of verhemeltespleet zijn, een geboortevlek of een craniofaciaal defect, dit is een defect aan de schedel en de gelaatsbotten. 
Voor de meeste mensen is dit gelukkig enkel een nare droom.
Jaarlijks is dit voor 250 kinderen in België echter een realiteit. De geneeskunde staat nu zo ver dat ze kinderen met aangeboren gelaatsafwijkingen door ingewikkelde medische ingrepen een kans kunnen geven om aanvaard te worden in de maatschappij.
Deze behandelingen moeten over meerdere jaren verspreid worden. Dat kan het leven soms moeilijk maken. Vooral kinderen, jongeren en hun ouders, maar ook volwassenen voelen zich vaak ongemakkelijk in sociale situaties waar ze geconfronteerd worden, met staren, commentaar en vragen. Te dikwijls steekt bij ouders dan de vraag de kop op of hun kind wel de kans zal krijgen om een succesvol leven uit te bouwen. Op zulke momenten is het een enorme uitdaging om positief te blijven.

Daarom was het, in 1992, hoog tijd om VAGA op te richten.

Sindsdien heeft VAGA een grote ervaringsdeskundigheid in het ondersteunen van de kinderen, jongeren en hun families opgebouwd. We kunnen aantonen dat het mogelijk is, van in de kindertijd tot de volwassenheid, om te gaan met sociale situaties, een degelijk zelfbeeld te ontwikkelen en vooral vertrouwen in de toekomst te hebben.